Innehåll

Välkommen till Aktuellt på biblioteket!

På den här bloggen skriver medarbetare från Linköpings universitetsbibliotek högt och lågt (mest högt), om stort och smått från bibliotekets perspektiv. Du som följer bloggen möter några olika röster med lite olika fokus. Sedan vi startade i oktober 2018 har det hunnit bli många, många inlägg. Här ger vi dig en översikt.

Lär dig mer om hur du söker smartare i bibliotekets söktjänst UniSearch. Läs digitaliserade äldre svenska dagstidningar, och de odigitaliserade, på plats på LiUB. Biblioteket har bra ämnesspecifika informationsresurser, till exempel Juno för juridikstudier, ClinicalKey Student för dig med klinisk inriktning. Och en pärla: ordböcker i Nationalencyklopedin där du kan slå upp ord från till exempel ryska, italienska, arabiska eller varför inte engelska.

Hur ska jag tänka för att tidseffektivt sprida min forskning? Lär dig mer om hur du kan använda ResearchGate och Wikipedia. Och varför inte se om det finns intresse för att ställa ut din forskning?

Open access verkar ibland vara svårare än vad det är. Vi reder ut begreppen, ger exempel på vad det kan kosta, och stödjer finansiellt open access-publicering av artiklar och böcker. På LiU är vi också bra på att publicera oss open access! Vi har också tittat närmare på öppet tillgängliga Nobelpristagare.

Biblioteksavtal ger idag mer än bara lästillgång. Under en period saknade biblioteket avtal med Elsevier, men nu har vi avtal med de flesta stora förlag – inklusive Elsevier, Springer-NatureSage och Wiley.

Annat vi kan och gärna berättar om är hur man kan bedöma en tidskrifts vetenskaplighet, erfarenheter av biblioterapi och om hur vi erbjuder alla att få en DiVA i sitt fikarum. Eller hur vi kan lära dig mer över en kopp kaffe hos oss – i Linköping så väl som i Norrköping.

Båda biblioteken har ett makerspace som kallar DigiMaker.

LiU har ett eget förlag – E-press. Vi kommer att presenterar förlagets tidskrifter här genom intervjuer med dess redaktörer.
* ATENA didaktik: ämnesdidaktisk forskning inom naturvetenskap och teknik
* International Journal of Ageing and Later Life: forskning om äldre och åldrande

Det pågår en hel del bakom kulisserna på våra tre (fyra) bibliotek. Välkommen till vårt magasin Bokladan, bläddra igenom femtio års historia och kolla vad vi trodde ni undrade över inför Vallabibliotekets flytt sommaren 2019.