Bloggens dagar Àr rÀknade

Postad i: AllmÀnt den 8 December, 2017 av Marie-Louise Elebring

0 people like this post.

Som ni sett har det varit lÄg aktivitet pÄ CKS nyhetsblogg senaste mÄnaderna och vi har beslutat att stÀnga den helt vid Ärsskiftet.
Vill du följa CKS verksamhet sÄ hoppas vi att du gÄr med i Facebook-gruppen Centrum för kommunstrategiska studier och följer oss pÄ Twitter under CKS_LiU.

FrÄgor? Kontakta dÄ anna.valentinsson@liu.se, kommunikatör.

0


 


Nytt nummer av CKS Nyhetsbrev ute nu

Postad i: AllmÀnt den 2 June, 2017 av Marie-Louise Elebring

0 people like this post.

Framsidan pÄ CKS Nyhetsbrev nummer 2 2017.

Framsidan pÄ CKS Nyhetsbrev nummer 2 2017.

HĂ€r kommer ett nytt nummer av CKS Nyhetsbrev. LĂ€s bland annat om:
‱ Martin KlinthĂ€ll blir ny förestĂ„ndare för CKS vid halvĂ„rsskiftet.
‱ Josefina Syssner summerar fem Ă„r som förestĂ„ndare.
‱ CKS Ă€r en internationell forskningsmiljö med gĂ€stforskare frĂ„n andra lĂ€nder.

CKS Nyhetsbrev

#LiU

0


 

Taggar:  - Kerstin Johansson ny koordinator

Postad i: AllmÀnt den 24 May, 2017 av Marie-Louise Elebring

0 people like this post.

CKS-forskaren Kerstin Johansson kommer att vara koordinator för det nya samverkansavtalet mellan Linköpings universitet och Norrköpings kommun för de kommande tre Ären. Universitetet har ett antal strategiska samarbetspartners, dÀribland Norrköpings kommun och Linköpings kommun.
Avtalet Àr frÀmst ett kunskapsutbyte för att stÀrka forskning, utbildning och verksamhetsutveckling. Samverkan mellan LiU och Norrköping omfattar tre huvudomrÄden: bildning, hÄllbar tillvÀxt och vÀlfÀrd.

0


 


SĂ„ kan lokal utveckling skapas

Postad i: forskning, Lokal utveckling och samhÀllsplanering, Publikationer den 22 May, 2017 av Marie-Louise Elebring

0 people like this post.

Att skapa lokal attraktionskraft har blivit en allt viktigare frÄga för svenska kommuner. Men hur gÄr det egentligen till?

Det handlar CKS-rapporten ”Att stĂ€rka den lokala attraktionskraften” av Albin Olausson och Josefina Syssner. Syftet med denna rapport Ă€r att bidra med en ökad förstĂ„else för hur svenska kommuner arbetar med lokal utveckling. Klicka pĂ„ lĂ€nken för att komma till fulltextversionen.

Omslag "Att stÀrka den lokala attraktionskraften".

Omslag “Att stĂ€rka den lokala attraktionskraften”.

0


 

Taggar:  -  - CivilsamhÀllet en viktig och kompletterande aktör till Àldreomsorgen

Postad i: forskning, Lokal ledning styrning och organisering, Seminarier, SocialtjÀnst, VÀlfÀrd den 11 May, 2017 av Marie-Louise Elebring

0 people like this post.

Marianne Abramsson, docent vid ASC

Marianne Abramsson, docent pĂ„ avdelningen Åldrande och social förĂ€ndring (ASC), vid Linköpings universitet, talade pĂ„ seminariet i Valdemarsvik.

I ett Sverige som stÄr inför stora demografiska förÀndringar med en Äldrande befolkning kommer civilsamhÀllet bli allt viktigare, sÀrskilt om staten och kommunerna inte sjÀlva kommer att ha rÄd med all omsorg. Detta diskuterades under vÄrens sista CKS-seminarium.

Torsdagen den fjĂ€rde maj stod Valdemarsvik som vĂ€rd för den tredje och sista av vĂ„rens CKS-seminarier pĂ„ temat ”VĂ€lfĂ€rd för alla”. Denna gĂ„ng presenterade Marianne Abramsson, docent i kulturgeografi, sin forskning om hur det Ă€r att Ă„ldras pĂ„ landsbygden. Abramsson sitter till vardags pĂ„ avdelningen Åldrande och social förĂ€ndring (ASC), vid Linköpings universitet, och avdelningen har, som Abrahamsson sjĂ€lv vill förklara det, stort lokalt intresse och strĂ€var efter att göra mycket egna fĂ€ltstudier dĂ€r de Ă„ker ut till de Ă€ldre. Avdelningen har samhĂ€llsvetenskaplig inriktning till skillnad frĂ„n de flesta andra institutioner som forskar om Ă„ldrande i Sverige, dĂ€r fokus i huvudsak ligger pĂ„ medicin. Det gör ASC:s forskning tĂ€mligen unik.

Åldrande befolkning utmaning för mĂ„nga kommuner

Marianne Abramsson började med en nulÀgesbeskrivning. Idag blir de Àldre allt fler och Ànnu fler blir vÀldigt gamla. Det ökar behovet av stöd och resurser för en större del av befolkningen, samtidigt som fÀrre arbetar och betalar skatt. Abramssons studier har haft för avsikt att undersöka hur boende och Äldrande ser ut pÄ landsbygden med syftet att öka kunskaperna om detta ur ett bredare perspektiv. Landsbygdsaspekten blir intressant dÄ det Àr svÄrare att fÄ till byggen av Àldreomsorgsplatser pÄ landet och dÄ valfrihetsreformen inte fungerar eftersom antalet vÀlfÀrdsaktörer Àr sÄ pass litet jÀmfört med utbudet i storstÀderna.

Positiv social kontroll pÄ landsbygden

Abramsson betonar dock att mÄnga Àldre upplever Äldrandet pÄ landsbygden positivt, dels att det Àr korta avstÄnd till affÀrer och vÄrdcentraler, dels att de Àldre, i större utstrÀckning Àn i större stÀder, har nÄgon typ av relation med vÄrd- och hemtjÀnstpersonal. Abramsson menar ocksÄ att bristen pÄ valfrihet för till exempel vÄrdboenden inte Àr ett stort problem sett utifrÄn de Àldres synpunkter. Detta eftersom valet av vÄrdboende kan medföra stressproblematik för de Àldre framförallt eftersom man inte vet var man fÄr möjlighet att bo.

Valdemarsviks kommunchef Monika Hallberg beskrev inledningsvis Valdemarsvik som en kommun som redan idag stĂ„r inför problem som mĂ„nga andra svenska kommuner snart förvĂ€ntas stĂ„ inför: en Ă„ldrande befolkning dĂ€r en större andel av befolkningen kommer vara Ă€ldre och inte i arbetsför Ă„lder . Hallberg Ă€r dock positiv inför framtiden. Kommunen genomför just nu en förstudie tillsammans med Region Östergötland för att samverka betrĂ€ffande Ă€ldreomsorgen och kommunen har Ă€ven satsat mycket pĂ„ hemrehabilitering för att minska efterfrĂ„gan pĂ„ kommunala Ă€ldreomsorgsplatser.

Ideella föreningar ger pensionÀrerna guldkant

Abramssons forskning visar att det ideella föreningslivet Ă€r viktigt för Ă€ldre pĂ„ landsbygden och att ideella föreningar kompletterar kommunernas service pĂ„ flera olika sĂ€tt. Dels sĂ€tter pensionĂ€rsföreningar guldkant i tillvaron för pensionĂ€rerna med till exempel vardagsaktiviteter, dels fungerar kyrkan som ett ”varningssystem” som i samverkan med kommuner kan identifiera Ă€ldre som Ă€r i behov av stöd eller nĂ€rvaro. Kommunerna har inte finansiella möjligheter att erbjuda den typ av service som de ideella föreningarna bidrar med, det Ă€r dĂ€rför viktigt, enligt Abramsson, att kommuner aktivt samverkar och bistĂ„r civilsamhĂ€llet sĂ„ att de ideella föreningarna kan fortsĂ€tta verka pĂ„ landsbygden. Antalet aktiva inom ideella föreningar minskar inte, men Abramssons studier visar att antalet medlemmar minskar dĂ„ befolkningen minskar .

Abramsson problematiserar ocksÄ relationen mellan kommun och civilsamhÀlle: vilka krav kan kommuner stÀlla pÄ ideella föreningar? Och bör kommunen stÀlla krav pÄ ideella föreningar? Det som Àr sÀkert Àr att kommuner aktivt bör samverka med civilsamhÀllet för att sÀkerstÀlla en lÄngsiktighet i de ideella verksamheterna, för de Àldres bÀsta men ocksÄ för kommunens finanser.

Text: Jimmy Olofsson och Oskar Sjöberg, praktiserande masterstudenter pÄ CKS

LĂ€s mer: om de andra seminarierna i serien och ta del av Marianne Abramssons presentation.

kaffemingel3 Monika-Hallberg-KC-Valdemarsvik kaffemingel2 kaffemingel

 

0


 

Taggar:  -  -  -  -  - CKS nyhetsblogg

PÄ CKS nyhetsblogg skriver CKS medarbetare om vad som Àr pÄ gÄng kring CKS verksamhet och intresseomrÄden.


Sök i bloggen

Sidor

Kategorier

Mest bloggat om

boxholm CKS CKS LĂ€rande Forskningsprojekt forskningsrapport Gissur Ó Erlingsson Josefina Syssner Kerstin Johansson kommundagen kommuner kommunforskning Kultur kunskap politik samhĂ€llsplanering Seminarium VĂ€lfĂ€rd

Arkiv

MetadataDetta är en personlig webbsida och information framförd här representerar inte Linköpings universitet. Se även Policy för www-publicering vid Linköpings universitet.

This is a personal www page. Opinions expressed here do not represent the official views of Linköpings universitet. Please refer to Linköpings universitets wwwpolicy.CKS nyhetsblogg drivs av WordPress