
Marianne Abramsson, docent på avdelningen Åldrande och social förändring (ASC), vid Linköpings universitet, talade på seminariet i Valdemarsvik.
I ett Sverige som står inför stora demografiska förändringar med en åldrande befolkning kommer civilsamhället bli allt viktigare, särskilt om staten och kommunerna inte själva kommer att ha råd med all omsorg. Detta diskuterades under vårens sista CKS-seminarium.
Torsdagen den fjärde maj stod Valdemarsvik som värd för den tredje och sista av vårens CKS-seminarier på temat ”Välfärd för alla”. Denna gång presenterade Marianne Abramsson, docent i kulturgeografi, sin forskning om hur det är att åldras på landsbygden. Abramsson sitter till vardags på avdelningen Åldrande och social förändring (ASC), vid Linköpings universitet, och avdelningen har, som Abrahamsson själv vill förklara det, stort lokalt intresse och strävar efter att göra mycket egna fältstudier där de åker ut till de äldre. Avdelningen har samhällsvetenskaplig inriktning till skillnad från de flesta andra institutioner som forskar om åldrande i Sverige, där fokus i huvudsak ligger på medicin. Det gör ASC:s forskning tämligen unik.
Åldrande befolkning utmaning för många kommuner
Marianne Abramsson började med en nulägesbeskrivning. Idag blir de äldre allt fler och ännu fler blir väldigt gamla. Det ökar behovet av stöd och resurser för en större del av befolkningen, samtidigt som färre arbetar och betalar skatt. Abramssons studier har haft för avsikt att undersöka hur boende och åldrande ser ut på landsbygden med syftet att öka kunskaperna om detta ur ett bredare perspektiv. Landsbygdsaspekten blir intressant då det är svårare att få till byggen av äldreomsorgsplatser på landet och då valfrihetsreformen inte fungerar eftersom antalet välfärdsaktörer är så pass litet jämfört med utbudet i storstäderna.
Positiv social kontroll på landsbygden
Abramsson betonar dock att många äldre upplever åldrandet på landsbygden positivt, dels att det är korta avstånd till affärer och vårdcentraler, dels att de äldre, i större utsträckning än i större städer, har någon typ av relation med vård- och hemtjänstpersonal. Abramsson menar också att bristen på valfrihet för till exempel vårdboenden inte är ett stort problem sett utifrån de äldres synpunkter. Detta eftersom valet av vårdboende kan medföra stressproblematik för de äldre framförallt eftersom man inte vet var man får möjlighet att bo.
Valdemarsviks kommunchef Monika Hallberg beskrev inledningsvis Valdemarsvik som en kommun som redan idag står inför problem som många andra svenska kommuner snart förväntas stå inför: en åldrande befolkning där en större andel av befolkningen kommer vara äldre och inte i arbetsför ålder . Hallberg är dock positiv inför framtiden. Kommunen genomför just nu en förstudie tillsammans med Region Östergötland för att samverka beträffande äldreomsorgen och kommunen har även satsat mycket på hemrehabilitering för att minska efterfrågan på kommunala äldreomsorgsplatser.
Ideella föreningar ger pensionärerna guldkant
Abramssons forskning visar att det ideella föreningslivet är viktigt för äldre på landsbygden och att ideella föreningar kompletterar kommunernas service på flera olika sätt. Dels sätter pensionärsföreningar guldkant i tillvaron för pensionärerna med till exempel vardagsaktiviteter, dels fungerar kyrkan som ett ”varningssystem” som i samverkan med kommuner kan identifiera äldre som är i behov av stöd eller närvaro. Kommunerna har inte finansiella möjligheter att erbjuda den typ av service som de ideella föreningarna bidrar med, det är därför viktigt, enligt Abramsson, att kommuner aktivt samverkar och bistår civilsamhället så att de ideella föreningarna kan fortsätta verka på landsbygden. Antalet aktiva inom ideella föreningar minskar inte, men Abramssons studier visar att antalet medlemmar minskar då befolkningen minskar .
Abramsson problematiserar också relationen mellan kommun och civilsamhälle: vilka krav kan kommuner ställa på ideella föreningar? Och bör kommunen ställa krav på ideella föreningar? Det som är säkert är att kommuner aktivt bör samverka med civilsamhället för att säkerställa en långsiktighet i de ideella verksamheterna, för de äldres bästa men också för kommunens finanser.
Text: Jimmy Olofsson och Oskar Sjöberg, praktiserande masterstudenter på CKS
Läs mer: om de andra seminarierna i serien och ta del av Marianne Abramssons presentation.

Postad i forskning, Lokal ledning styrning och organisering, Seminarier, Socialtjänst, Välfärd | Inga kommentarer »