Koll på checkouter

I dagarna har vi färdigställt datainsamlingen till vår genomgång av hemsidor som är en del av projektet. Vi har “windowsshoppat”, alltså låtsas beställa produkter online för att se vilka distributionsalternativ som dyker upp i checkouten hos e-handlarna. Vi har stoppat där och alltså inte köpt hem alla dessa varor, vilket kanske är värt att veta.

Analyser av det vi hittat är planerade inom kort. Hittills kan vi säga att flera e-handlare numera har något alternativ som är “miljöstämplat” – en klar ökning från en liknande undersökning som gjordes på Linköpings universitet för något år sedan. Fortfarande är det dock många e-handlare som inte erbjuder några miljöalternativ. Vi konstaterar också att det inte finns någon gemensam terminologi eller stringens i alternativen mellan e-handlare, utan det verkar vara upp till respektive e-handlare att bestämma. Detta ligger i linje med de samtal vi har haft med e-handlare, men blir desto mer uppenbart i denna typ av bredare kartläggning. Mer analyser kommer framöver!

Posted in Allmän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *