HELIX presenterar forskning på PIN-C

Postad i: Allmän den 17 January, 2018 av andwa12

Under tre intensiva dagar har HELIX ledningsgrupp deltagit på den internationella konferensen PIN-C (Participatory Innovation Conference). I år arrangerades den av våra kollegor på Mälardalens högskola i Eskilstuna. Ett stort tack till arrangören för ett föredömligt och inspirerande event! Arrangemanget skilde sig från andra konferenser genom lite nya former och arbetssätt. Särskilt bra blev det då vi deltog i ett specifikt track om interaktiva forskningsmetoder och gemensam kunskapsbildning. Här fick vi möjlighet att under fyra sessions fördjupa oss i olika aspekter som olika forskarroller, typer av gemensam kunskapsbildning, hur vi mäter effekter av forskningen och vilka behov av utveckling som identifierats. Vi bidrog också med ett paper om hur HELIX jobbar med interaktiv forskning för hållbar utveckling i organisationer.

Vårt arbete togs emot väl och den interaktiva forskningsmodellen som tagits fram inom ramen för HELIX refererades flitigt av forskare från andra lärosäten under konferensen. Speciellt roligt var det att Andrew Van de Ven, Professor Emeritus, University of Minnesota, hade plockat upp modellen i sin keynote. Van de Ven gjorde en lysande presentation av det arbete han kallar Engaged Scholarship, som har många likheter med de interaktiva forskningsmodeller vi använder. Vi fick god inblick i hur Engaged scholarship knyter an forskning och praktik till olika faser i forskningsprocessen. För den som är intresserad finns en guldgruva att ösa ur. Allt material som Van de Ven använder i sin kurs på University of Minnesota finns upplagd på hans hemsida (https://sites.google.com/a/umn.edu/avandeven/course-websites/mgmt-8101-theory-building-and-research-design).

Vi konstaterar att det finns behov att förtydliga och utveckla begreppen och modeller inom den interaktiva forskningen. Hur skiljer sig vår forskning från andra former av gemensam kunskapsbildning? Hur kan vi förstå vikten av den interaktiva forskningen utifrån forskningens olika faser? Dessa och andra frågor tar vi med oss.

Mattias, Martina, Henrik, Andreas

HELIX blogg drivs av WordPress