Reflektioner från seminarium med Unionen

Postad i: Allmän den 6 September, 2018 av andwa12

Den 5 september arrangerade HELIX tillsammans med Unionen ett seminarium om ”Kompetensutveckling på arbetsplatser”. Anette Andersson och Johan Fogelberg från Unionen ledde seminariet.

Unionen har sedan flera år arbetat med att ta fram ett bättre stöd för företag och organisationer för att arbeta med kompetensutveckling. Läget i många organisationer kan på flera sätt beskrivas som paradoxalt: å ena sidan finns avtal mellan fack och arbetsgivare att personalen årligen skall erbjudas möjligheter till kompetensutveckling och att dessa behov skall diskuteras i ett utvecklingssamtal. Å andra sidan visar undersökningar att mindre än 60 procent av tjänstemännen erbjuds detta, och av de som har möjligheten sker det ofta utan koppling till en individuell utvecklingsplan. För att bland annat råda bot på det här förhållandet har Unionen börjat utveckla en modell ”Systematiskt KompetensutvecklingsArbete”(SKA) där man hämtat inspiration från hur systematiskt arbetsmiljöarbete bedrivs, dvs. systematiskt arbete, baserat på aktuell forskning (inte minst forskning inom HELIX), samarbete med HR och med stöd av kompetensombud ute på arbetsplatsen.

Arbetet har gått snabbt framåt och nu genomförs flera pilotprojekt för att utveckla arbetsmodellen. Parter inom HELIX som är intresserade av att genomföra pilotprojekt på sin arbetsplats kan ta direkt kontakt med anette.andersson@unionen.se eller till johan.fogelberg@unionen.se. De c:a 15 deltagarna i seminariet hade många frågor och presentationen bjöd in till intressanta diskussioner.

HELIX blogg drivs av WordPress