Välkommen på installationsceremoni!

Det är med stor glädje som Linköpings universitet, och Institutionen för kultur och samhälle, installerar gästprofessorerna i Moa Martinsons och Tage Danielssons namn: Susanna Alakoski och Per Holmberg. 

Vid installationen välkomnas gästprofessorerna, de håller även en varsin föreläsning. Efteråt följer mingel. 

Tid och plats 

Den 7 oktober, klockan 15:00-18:00 och efterföljande mingel. Installationen genomförs på plats i sal K4, Kåkenhus, Campus Norrköping, Bredgatan 33, Norrköping. För dig som inte kan närvara på plats eller känner dig krasslig finns möjlighet att delta via Zoom (webbinarium). Installationen spelas även in och kan ses i efterhand.  

Länk till Zoom

Passcode: 099141

Anmälan 

Anmäl till Sofie Gustafsson, sofie.gustafsson@liu.se, om du önskar delta på plats. Anmäl dig senast måndagen den 4 oktober. Om antalet anmälda överskrider antalet platser i salen kommer platserna att lottas ut. Du får då information om detta. 

Program 

Läs mer i programmet för installationen här

Per Holmberg och Susanna Alakoski. Foto: Jessica Oscarsson och Sara MacKey.

Mer om gästprofessorerna

Susanna Alakoski vill plöja ny mark i Moa Martinsons namn 

I sina böcker skildrar Susanna Alakoski kvinnohistoria, social utsatthet och fattigdom men också överlevnad, glädje och kärlek. På så sätt har hon fört Moa Martinsons litterära tradition vidare. Med start hösten 2021 är den prisade författaren och socionomen gästprofessor vid Linköpings universitet. 

 “Jag ska göra mitt bästa för att plöja ny modern mark i Moa Martinsons namn och anda, det vill säga att med orden ifrågasätta både orättvisor och vedertagna sanningar och sätta viktiga saker på pränt”, säger Susanna Alakoski. 

 Läs mer i en intervju med Susanna Alakoski 

Per Holmberg inspireras av Herkules Jonsson 

Varför reste vikingarna runstenar? Hur kan vi förstå Rökstenen? Vilka grammatiska modeller kan vara till hjälp för både lärare och elever? De frågorna står i fokus för 

Per Holmberg, professor i svenska språket med inriktning mot språkbruksforskning, som gästprofessor vid Linköpings universitet. 

 ”När det här med forskning funkar som bäst kan man gå fram och tillbaka mellan det barnsliga och det vuxna, mellan kreativitet och kontroll, och ha rätt roligt!” säger  Per Holmberg. 

 Läs mer i en intervju med Per Holmberg 

 Läs mer om gästprofessorprogramet i Moa Martinsons och Tage Danielssons namn här. 

Varmt välkommen!

Posted in Allmän.