Hälsning från Josefina

Nu i veckan upphör de restriktioner som inrättats med anledning av coronapandemin. Råden om att arbeta hemifrån tas bort och vi kan succesivt återvända till arbetet. Den som har symtom ska stanna hemma och testa sig även fortsättningsvis, och arbetsgivare bör då underlätta för arbete hemifrån.

Josefina Syssner, prefekt.

Jag vet att vi är många som funderar på hur denna återgång ska gå till. På LiU har vi kommit överens om att återgången ska vara mjuk och succesiv. Har man planerat för att undervisa på distans hela höstterminen, så är det helt okej att följa den planen även när restriktionerna tas bort.

Många funderar också på hur det ska bli med avdelningsmöten, högre seminarier och inte minst campusövergripande möten i institutionsstyrelse, LSG och liknande. Mitt intryck är att uppslutningen varit god på dessa möten under pandemin; det är enkelt att koppla upp sig och tiden det tar att resa mellan våra campus blir inte ett hinder. Samtidigt är de flesta överens om att mötena blir stumma, mer enkelriktade och mindre kreativa. Här tror jag att vi behöver prata oss fram till en lösning. Vilka möten går att hålla på skärmen, och vilka bör vi ha på plats?

Jag tror också att vi ska fundera på hur vi vill att vår arbetsplats ska utvecklas över tid. Själv tänker jag att universitetet ska präglas av både frihet och kollegialitet – och att distanstekniken kan möjliggöra och motverka båda dessa värden. Vad jag säkert vet är att längtar efter att träffa er på campus! Jag längtar efter mumlet och skratten i fikarummet, efter att få en glimt av vad dagens föreläsning handlade om, om bokprojekt på gång, och efter att svara på frågor i förbifarten. Snart är vi där – och det gör mig hoppfull och glad!

Josefina

Länk till Josefinas blogginlägg 10 september.

Posted in Allmän.