Några smarta tips till Teams

Här följer en lista på några smarta tips till Teams som kanske kan göra arbetsdagen lite enklare och effektivare:

 

Chatta med dig själv

Det finns många som skickar påminnelser till sig själv via e-post, det går utmärkt att även göra detta i Teams. Om du inte hittar dig själv i chatten så kan du söka efter dig själv i sökrutan.

 

Därefter kan du skriva anteckningar till dig själv eller testa funktioner och inställningar i Teams utan att andra personer kan se eller störas.

 

Hitta aktivitet på en person

Du kan hitta din egen eller en annan persons aktivitet i Teams genom att klicka på personen och öppna fliken Aktivitet. Där ser allt som den personen nyligen har skrivit både i chattar och Teams som du har behörighet till. Detta kan vara bra om du vet att en person skriv något men du kommer inte ihåg i vilket Team eller chatt det var i.

 

Göra dina Teams-flikar lite snyggare

När man har många flikar i ett Team så kan det vara svårt navigerat, då kan man enkelt lägga till lite ikoner i texten som gör den lite mer lättläst. För att lägga till en ikon så byter du namn på fliken och där du vill ha ikon trycker på “Windows-tangenten” + “punkt” på tangentbordet.

Då får du upp en meny som visar en massa emojis och ikoner, välj ikoner som passar till fliken i Teams.

Nedan ser du exempel på hur det kan se dels utan och därefter med ikoner.

Utan ikoner

Med ikoner

 

Fästa kanaler

Är du med i många Teams men endast aktiv i ett fåtal kanaler, då kan vara smart att fästa dessa kanaler så att de hamnar högst upp i din lista över alla Teams. För att fästa en kanal så klickar du på prickarna efter kanalnamnet och väljer “Fäst”.

 

Då hamnar en länk till kanalen högst upp i listan.

Inled med en isbrytare

Ska du hålla i en aktivitet där deltagarna kommer att arbeta med varandra i grupper? Låt dem då inleda aktiviteten med en isbrytare. Det finns flera onlinetjänster som kan användas för att slumpa fram isbrytar-frågor. Frågorna kan vara av olika karaktär; seriösa eller roliga, relatera till arbete eller fritid. Prova själv att slumpa fram några frågor i den tjänst du har tänkt använda för att se hur de lämpar sig för din aktivitet.

Här är bara några exempel på sådana tjänster och vilka frågor de slumpade fram till mig:

Check-in Genetaror

  • What was your first job?
  • What are you most looking forward to over the next week?

the digital workplace

  • If you were the hero in a story, what would be the tragic flaw you would have to overcome?
  • If you could live somewhere for one month with your expenses paid, where would you go?

Questions generator

  • What technology advance are you looking forward to in the future?
  • What have you recently realized you have been doing wrong?

Ice-breaker Range

  • What professional skills would you like to develop next?
  • What’s the worst haircut you’ve ever had?

Välkommen till Tips-Tisdag om att hantera video i Lisam

Den 14 mars bjuder IT-utbildarna in till Tips-Tisdag med tema Stream on Sharepoint – Nytt sätt att hantera video i Lisam.

Microsoft har släppt en ny variant av Stream som nu går att använda på LiU, som kallas för Stream on Sharepoint. Den nya varianten underlättar hanteringen av video i Lisam kursrum och innehåller flera användbara funktioner så som automatgenererad textning och möjligheten att skapa kapitelindelning. Vi demonstrerar hur du flyttar över ditt kursrums videofilmer från Klassiska Stream till Stream on Sharepoint samt visar hur du använder de nya funktionerna.

Vi ses i Zoom den 14 mars kl. 9.00-10.00. Aktiviteten riktar sig till anställda vid Linköpings universitet. Information och länk till Zoom-mötet finner du på informationssidan om Tips-Tisdag på intranätet Liunet.

Bekräftelse via e-post från Forms-formulär

Microsoft Forms kan användas till att skapa formulär, till exempel anmälningsformulär och utvärderingar. Jag gillar Forms eftersom att det är relativt enkelt att använda. Men ibland kan jag sakna viss funktionalitet. Till exempel så skulle jag vilja att det gick att låta svarande automatiskt få en e-postbekräftelse med sina svar efter att de fyllt i formuläret. Det går inte att göra i Forms, men det finns ändå än lösning och den heter Power Automate.

Power Automate är också en Microsoft-applikation. Den låter dig skapa flöden, alltså att den viss händelse triggar igång en annan händelse. Den triggande händelsen kan vara att någon besvarar ett Forms-formulär, och den efterföljande händelsen kan vara att det går iväg ett e-post-meddelande till den svarande.

I videon visar jag hur det går till.

Bekräftelse via e-post i Forms from Stina Hellberg on Vimeo.

Skapa breakout rooms baserat på poll-resultat i Zoom

I ett Zoom-möte kan du använda Polls för att ställa flervalsfrågor till deltagarna, och Breakout rooms för att dela in deltagarna i samtalsgrupper. Nu har Zoom gjort det möjligt att kombinera dessa två funktioner. Du kan till exempel fråga deltagarna vilket samtalsämne som intresserar dem mest, och sedan göra gruppindelningen baserat på svaren. Du kommer att få se en förhandsvisning av gruppindelningen innan du aktiverar breakoutrooms vilket ger dig möjlighet att flytta runt deltagare om någon grupp blivit för stor eller liten.

Läs mer om hur du går tillväga i Zooms kunskapsartikel Creating breakout rooms from poll results.

Svartvit teckning av två datorskärmar med personer som talar med varandra.

Bild genererad av Stina Hellberg med Dall-E.