Se aktiviteten i Zoom Breakout rooms

Nu kan du som håller i ett Zoom-möte ha koll på hur aktiva deltagarna är även när de befinner sig i Breakout rooms. Du kan se handuppräckningar, hur mycket de pratar, huruvida någon av dem delar skärm och vilka som har kameran på. Du kan dock inte se vad de pratar om, vad de delar eller hur de ser ut – i så fall behöver du besöka rummet.

Peter och Mikael verkar ha mycket att prata om. Vi kan dessutom se att Peter räcker upp handen, Mikael delar skärm och båda har kameran på.

Om du vill kunna se aktivitet i Breakout rooms behöver du som schemalagt mötet först aktivera inställningen Allow host to view activity statuses of participants in breakout rooms (e.g. share screen, reactions) i dina Zoom Settings (skrolla ner till rubriken Breakout room).

Deltagarna får en informations-ruta när de går ut i Breakout rooms som informerar om att den här inställningen är aktiverad.

Städa bland dina team i Teams

De senaste åren har Teams blivit ett populärt verktyg för samarbete här på LiU. Men samarbeten kommer och går, så kanske har du ett och annat team som inte längre är lika aktuellt som det en gång var.

Dölja ett team

Om du fortfarande vill vara med i teamet, men slippa se det i listan så kan du dölja det. Klicka på de tre prickarna vid team-namnet och välj Dölj.

Dina Dolda team ligger gömda under en liten utfällbar rubrik längst ner i listan med de synliga teamen. Om du vid ett senare tillfälle ångrar dig så kan du på samma sätt välja att återigen Visa ett team så är dolt.

 

Lämna ett team

Om du inte alls är intresserad av att vara del av ett Team så kan du lämna det. Klicka på de tre prickarna vid team-namnet och välj Lämna teamet.

Du kan inte lämna team som bygger på ett Lisam kursrum, och du kan inte lämna team som du är ensam ägare för.

Ta bort eller arkivera ett team

Om du är Ägare för ett team så kan du antingen ta bort eller arkivera det. Tar du bort teamet så försvinner det helt. Ett arkiverat team går inte längre att aktivt använda, men man kan gå tillbaka och titta på det.

Klicka på kugghjulet i fliken Team (kugghjulet finns antingen uppe till höger eller nere till vänster beroende på vilket visningsläge du använder) och gå in på Hantera team. Då kommer du till en lista med dina samtliga Team. På raden för teamet; klicka på de tre prickarna längst till höger och välj antingen Arkivera team eller Ta bort team beroende på vad du vill göra.

Allra längst ner i den listan finner du en utfällbar rubrik för de team du är medlem i som redan är arkiverade.

Du kan inte ta bort ett Team som hör till ett Lisam kursrum.

Lägga till helgdagar i Outlook-kalendern

Snart är det midsommar!

Men vilket datum?

Du kan lägga till alla svenska helgdagar i din Outlook-kalender med några få knapptryckningar:

 • Öppna Outlook-appen och gå in på fliken Arkiv.
 • Klicka dig vidare till Alternativ.
 • Gå in i fliken Kalender.
 • Klicka på knappen Lägg till helgdagar.
 • Markera det land du vill lägga till helgdagar för och klicka på OK (men undvik att göra detta om du redan gjort det förut, i så fall blir det dubbletter).

Enligt min Outlook-kalender är det midsommarafton den 24 juni.

Webbsidor som öppnas automatiskt

Finns det någon webbsida som du besöker ofta under arbetsdagen? Då kanske du vill att den sidan ska öppnas automatiskt varje gång du startar webbläsaren. Du kan ange en eller flera webbsidor som ska öppnas upp vid start.

Såhär gör du i Microsoft Edge

 1. Klicka på de tre prickarna uppe till höger och gå in på Inställningar.
 2. Gå till Start, hem och nya flikar.
 3. Under rubriken När Microsoft Edge startar väljer du Öppna dessa sidor.
 4. Klicka på Lägg till en ny sida, klistra in adressen och klicka på Lägg till.

Såhär gör du i Google Chrome

 1. Klicka på de tre prickarna uppe till höger och gå in på Inställningar.
 2. Gå till Vid start.
 3. Välj Öppna en viss sida eller en grupp med sidor.
 4. Klicka på Lägg till ny sida, klistra in adressen och klicka på Lägg till.

Så vilken sida har jag som startsida, kanske du undrar? Jo LiU:s gemensamma intranät Liunet såklart!