Skapa ett årshjul i PowerPoint

I början av 2021 frågade en LiU-kollega mig om det är möjligt att skapa ett årshjul i PowerPoint. Tyvärr finns ingen färdig funktion för det i PowerPoint. Men det går att själv bygga ett årshjul genom att använda cirkeldiagram uppdelat i 12 lika stora tårtbitar. Jag bestämde mig för att spela in en instruktionsvideo till kollegan, och i samband med det publicera den som ett tips här på bloggen.

Tipset om att skapa årshjul i PowerPoint skulle senare visa sig bli det mest uppskattade blogginlägget hittills. Så oavsett om du är ny besökare på bloggen eller en trogen läsare, här kommer en favorit i repris:

Skapa ett årshjul i PowerPoint from Stina Hellberg on Vimeo.

Kopiera och klistra in flera urklipp (Windows)

Har du någon gång klistrat in något med CTRL + V och insett att du kopierat något efter din första kopiering så du klistrar inte in det du ville. Kanske kopierar du mycket i ditt dagliga arbete. Då är mitt tips att du börjar använda WINDOWS + V istället, då har du möjlighet hantera flera urklipp.

Hur aktiveras urklipp med historik?

1. Klicka på WINDOWS + V (har du inte aktiverat funktionen så kommer följande ruta upp).

2. Klicka på “Aktivera” för starta funktionen.

Hur används funktionen?

Nu kan du kopiera flera gånger med CTRL + C precis som vanligt. När du sedan ska klistra in så använder du WINDOWS + V istället och då kommer denna rutan att visas:

Välj det urklipp som du vill klistra in i listan.

Du kan fortfarande använda CTRL C och CTRL V som vanligt även när denna funktion är aktiverad.

Kortkommandon

Varför använder jag kortkommandon?

Det finns flera anledningar, jag håller på skriva på tangentbordet och då går det ofta fortare att barra trycka på ett par tangenter än att ta musen och klicka. Vissa kommandon får man leta efter i menyerna varje gång de ska användas och det som är bra är att många av dem fungerar i alla eller i alla fall i många program.

Jag vet att de flesta av er vet vad “Ctrl + C” och “Ctrl + V” betyder, men här kommer några som jag ofta använder.

Tangenterna jag anger hittar du till vänster på tangentbordet. När jag skriver “Win” så är det tangenten med Windowsflagga du ska använda.

Kortkommando

Vad händer

Ctrl + C

Kopierar det som är markerat.

Ctrl + V

Klistrar in det senaste du kopierade.

Win + V

Visar en lista på det du har kopierat sedan senaste omstart.

Ctrl + X

Klipper ut det som är markerat och sparar det i urklippsminnet.

Ctrl + Z

Ångrar senaste kommandot.

Ctrl + A

Markerar allt på den sida du är på.

Ctrl + F

Har olika betydelser:

  • Där du skriver, så som i Officeprogrammen blir det FET-stil
  • I en webbläsare söker den bara på den sida du befinner dig.
  • Om du står i sökrutan i Teams så söker den bara i den kanalen du befinner dig.

Alt + Shift + D

Skriver ut dagens datum (Fungerar i Word, PowerPoint och OneNote)

Win + . (Punkt)

När du skriver i ett program och vill infoga en Smile eller annan ikon.

Alt + Tab

Bläddrar mellan öppna program. Håll nere “Alt”, tryck sedan på “Tab” kort så kommer du att bläddra mellan de program som är öppna. Släpp båda tangenterna när du har markerat det program du vill visa.

Ett extra tips:

Om det är något kommando du ofta använder och får klicka många gånger med musen för att komma till det, så kan du göra så här nästa gång:

Gå till rätt menyflik och håll bara muspekaren över den symbol/Kommando som du vill använda. Finns det ett kortkommando för det så står det i den informationsruta som dyker upp.

Tips-Tisdag 12 september om LiUdesk för Handläggare

En tisdag varje månad bjuder IT-utbildarna in till Tips-Tisdag via Zoom. Den 12 september kl. 9.00 har vi bjudit in Richard Nylander, Systemförvaltare av LiUdesk. Richard ska ge olika tips och hjälp för dig som är handläggare i LiUdesk. Hur du söker i LiUdesk, planeringen av ärenden och andra små smarta tips när arbetar som handläggare i LiUdesk.

Tips-Tisdag riktar sig till dig som är anställd vid Linköpings universitet och just denna Tips-Tisdag riktar sig lite mer mot anställda som arbetar som handläggare i LiUdesk eller som är nyfikna på LiUdesk. . Läs mer om händelsen på vårt intranät Liunet: Tips-Tisdag (Liunet).

Nytt i Zoom – Q&A för att hantera frågor

När jag var barn gick TV-programmet Hjärnkontoret, som hade som slogan: Frågar man inget, får man ingenting veta! Ett bra program med ett bra budskap tycker jag. Men det är inte alla som är modiga nog att våga räcka upp handen i en större grupp, till exempel under en föreläsning eller ett webinar. Då är det bra när det finns möjligt att ställa frågan skriftligt, och kanske till och med anonymt.

Det har nyligen kommit ett nytt verktyg till Zoom som heter Q&A, som underlättar hanteringen av att ställa och besvara frågor i ett videomöte.

Fördelar med Q&A

Du som leder mötet kan…

• …enkelt hålla koll på vilka frågor som har kommit in och vilka som har blivit besvarade, till skillnad från chatten där det snabbt blir rörigt.
• …besvara frågan skriftligt eller muntligt.
• …sortera bort frågor som du inte vill besvara, eller radera dem helt.
• …låta deltagarna välja om de vill visa sitt namn eller ställa frågan anonymt.
• …låta deltagarna rösta på och/eller besvara varandras frågor.

Aktivera Q&A

Aktivera Q&A i mötesinställningarna när du schemalägger mötet, under rubriken Options.
Inställningar under rubriken "Options". Inställningen Q&A är markerad.

Använda Q&A

I Zoom-mötet syns knappen Q&A nere i menyn. När en deltagare skickat en fråga så syns en ikon som visar antalet nya frågor.
Menyn längst ner i ett Zoom-möte. Vid knappen Q&A syns en röd etta.

I menyn för Q&A kan du se inkomna frågor och välja huruvida du vill besvara frågan muntligt (Answer live) eller skriva ett svar (Type answer). Frågor som har blivit besvarade sorteras till fliken Answered. Om frågan inte ska besvaras kan du klicka på prickarna till höger om frågan och antingen välja Dismiss för att sortera bort frågan till fliken Dismissed, eller Delete för att ta bort frågan helt.
Q&A-fönstret med en fråga. Vid frågan finns alternativen "Answer live", "Type answer", "Dismiss" och "Delete".

Klicka på kugghjulen om du vill göra någon förändring i hur Q&A ska fungera. Du kan välja huruvida deltagarna ska kunna ställa frågor anonymt, samt huruvida deltagarna ska kunna se obesvarade frågor och om de i så fall ska kunna rösta på och besvara varandras frågor.
Uppe till vänster i Q&A-fönstret finns ett kugghjul. I den menyn finns alternativ för om frågor ska kunna ställas anonymt och huruvida deltagarna ska kunna se varandras obesvarade frågor.

/Stina