Formatmallar i Word

Postad i: Officepaketet, Word den 4 February, 2016 av Emma Busk Winquist

Att använda Words inbyggda funktion för rubriker och text kan underlätta enormt om du skriver längre dokument. På så vis vet du att rubrikerna och texten alltid ser likadana ut i hela dokumentet och du kan enkelt skapa en automatisk innehållsförteckning.

I Word finns också de dokumentmallar som kommunikationsavdelningen på LiU skapat utifrån vår grafiska profil. (Om din dator är AD-ansluten finns de där automatiskt, annars kan du ladda ner dem från: www.liu.se/insidan/kommunikationsstod/grafiskprofil) I mallarna är typsnitt och rubriker förinställda för att korrekt följa profilen. Du öppnar dem enkelt genom att öppna Word, välj Arkiv – Nytt dokument från mall. Välj den mall du tycker passar för ändamålet (det finns både på svenska och engelska).

Nytt dokument från mall

Rubriker och brödtext

Så här ser rutan ut i menyn där du väljer format för din text. Markera den text som ska vara rubrik och välj rubriknivå (håll dig helst till max 3 nivåer, fler blir oftast bara rörigt). Den vanliga brödtexten ska vara enligt formatet “Normal”. Nytt stycke i texten blir “Normal indrag”.

Rubriknivåer

Jobba igenom hela texten så att all text är formaterad enligt dessa formatmallar. Då kommer du få ett dokument som ser ut ungefär så här:

Worddokument med formatmallar

I ett senare avsnitt återkommer vi till hur du enkelt kan skapa en innehållsförteckning och även tabell- och figurförteckningar i ditt dokument.

Lycka till!

/Emma

Taggar:

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU

IT–tips för dig som jobbar på LiU
Vi som driver den här bloggen heter Stina Hellberg och Emma Busk Winquist. Vi vill med denna blogg dela med oss av tips och lathundar som kan göra din vardag på jobbet lite enklare och lite effektivare. Det kommer handla om olika funktioner i Officeprogrammen, Lisam-tips, fiffiga appar till din telefon… ja lite allt möjligt. Har du själv idéer eller önskemål på sånt du tycker vi borde ta upp? Tveka inte att lämna en kommentar så kollar vi upp det!

För supportfrågor om de program vi skriver om hänvisar vi till IT-avdelningen.

Emma (kommunikatör) & Stina (IT-pedagog)

Bilder Excel Film Flipped classroom Föreläsa Föreläsning Kalender Lisam Officepaketet Outlook PDF PowerPoint Teams Tips-Tisdag Videokonferens Word Zoom

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU drivs av WordPress