Hantera kalenderbehörigheter i Outlook

Postad i: Officepaketet, Outlook den 3 November, 2016 av Emma Busk Winquist

Det kan vara smart att kunna dela sin kalender med kollegor för att enklare kunna boka in möten eller se när någon finns på plats. I Outlook är det lätt gjort! (Det kräver förstås att du använder din elektroniska kalender istället för en analog papperskalender… ;))

Alla anställda på  LiU har ett e-postkonto på en s.k. Exchange-server. Där finns även automatiskt en kalender som du kan använda i Outlook eller på din smarta telefon. Du kan själv välja hur mycket information från din kalender som andra ska se. De flesta kan bara se ledig/upptagen, men de personer du själv väljer kan få se mer information och även lägga till/ändra information, om du vill. (I Office för Mac finns en bugg som gör att det inte alltid fungerar som det ska med delade kalendrar. Man kan dock alltid logga in via webbmejlen och se kalendern den vägen istället om det behövs.)

För att ställa in detta går du till kalendern i Outlook och klickar på knappen “Kalenderbehörigheter”.

Kalenderbehorighet

Kalenderbehorighet2

Klicka på knappen “Lägg till…” för att välja en person som du vill ge behörighet till din kalender. I rutan som kommer upp söker du upp personen och klickar på knappen “Lägg till” längst ner. Klicka OK.

kalenderbehorighet3

kalenderbehorighet4

Nu har personen (i detta fall Stina) lagts till i listan högst upp i rutan. Som standard får Stina behörighetsnivån “ledig/upptagen”. Klicka på Stinas namn och klicka på menyn “Behörighetsnivå” och välj t ex “Granskare”. Det ger Stina behörighet att se vad jag skrivit i kalenderbokningarna. Men hon kan inte ändra, ta bort eller lägga till något i min kalender. Det syns i de olika valen i nedre delen av rutan vad hon kan göra. Du kan även ändra valen direkt här om du vill. Prova även att välja andra alternativ under “Behörighetsnivå” för att se hur alternativen ändras.

När Stina sen vill se min kalender gör hon så här:

I Kalendervyn i Outlook klickar hon på “Öppna Kalender” kalenderbehorighet5  “från adressboken”

Kalenderbehorighet6

Stina letar upp mitt namn och lägger till mig, precis som ovan. När hon klickar OK dyker min kalender upp bredvid hennes egen i Outlook. Mitt namn finns också med i hennes lista över kalendrar till vänster så att hon snabbt kan öppna den igen vid behov.

//Emma

Se också:

Taggar:  -  -

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU

IT–tips för dig som jobbar på LiU
Vi som driver den här bloggen heter Stina Hellberg och Emma Busk Winquist. Vi vill med denna blogg dela med oss av tips och lathundar som kan göra din vardag på jobbet lite enklare och lite effektivare. Det kommer handla om olika funktioner i Officeprogrammen, Lisam-tips, fiffiga appar till din telefon… ja lite allt möjligt. Har du själv idéer eller önskemål på sånt du tycker vi borde ta upp? Tveka inte att lämna en kommentar så kollar vi upp det!

För supportfrågor om de program vi skriver om hänvisar vi till IT-avdelningen.

Emma (kommunikatör) & Stina (IT-pedagog)

Bilder Excel Film Flipped classroom Föreläsa Föreläsning Grafisk profil Kalender Lisam Mac Officepaketet Outlook PowerPoint Teams Videokonferens Word Zoom

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU drivs av WordPress