Räkna ord och Autokorrigering i Word

Postad i: Officepaketet, Word den 4 May, 2017 av Emma Busk Winquist

Räkna ord och tecken

Ibland behöver man veta hur många ord eller tecken en text består av. I Word finns en funktion för detta där du kan ta reda på hur många ord eller tecken ett dokument, eller ett stycke i ett dokument, består av. Du hittar funktionen i fliken “Granska”. (På Mac finns funktionen under menyn “Verktyg” – “Antal ord”.)

Räkna ord 1

Om du vill räkna ord/tecken i bara en del av dokumentet markerar du den text som ska räknas innan du trycker på knappen. Resultatet kommer upp i en ruta:

Räkna ord 2

Du kan också snabbt se totalt antal ord nere i vänstra hörnet i word.

räkna ord 3

Autokorrigering i Word

Vare sig man tycker om autokorrigering eller inte så finns det tillfällen när man vill stänga av det eller anpassa det efter sina egna behov. Du hittar inställningarna för autokorrigering under “Arkiv” – “Alternativ”. I rutan som kommer upp väljer du “Språkkontroll”. (På Mac hittar du motsvarande under “inställningar för Word” – “Stavning och grammatik”.)

Autokorrigering 1

Här kan man direkt kryssa ur någon ruta om man vill. Men de riktigt intressanta inställningarna finns under knappen “Alternativ för autokorrigering”.

Autokorrigering 3

I rutan “Skriv över befintlig text” kan man själv ange t ex olika felstavningar man vet att man ofta gör, eller ange ett eget kortkommando för en viss text eller symbol. Fyll i det du vill ersätta med det korrekta alternativet och klicka på “Lägg till”. Du kan också här bläddra igenom och se vilka förifyllda korrigeringar som finns inlagda.

Under fliken “Autoformat vid inskrivning” hittar du alternativ för t ex automatiska punktlistor, citattecken, bindestreck och annat.

Klickar man på knappen “Undantag” kommer den här rutan upp, där man kan ange var Word INTE ska ändra till versal automatiskt. Många finns redan inlagda, men du har säkert egna exempel på där du inte vill att Word ändrar till versal automatiskt.

Autokorringering 4

//Emma

Taggar:  -

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU

IT–tips för dig som jobbar på LiU
Vi som driver den här bloggen heter Stina Hellberg och Emma Busk Winquist. Vi vill med denna blogg dela med oss av tips och lathundar som kan göra din vardag på jobbet lite enklare och lite effektivare. Det kommer handla om olika funktioner i Officeprogrammen, Lisam-tips, fiffiga appar till din telefon… ja lite allt möjligt. Har du själv idéer eller önskemål på sånt du tycker vi borde ta upp? Tveka inte att lämna en kommentar så kollar vi upp det!

För supportfrågor om de program vi skriver om hänvisar vi till IT-avdelningen.

Emma (kommunikatör) & Stina (IT-pedagog)

Bilder Excel Film Flipped classroom Föreläsa Föreläsning Grafisk profil Kalender Lisam Mac Officepaketet Outlook PowerPoint Teams Videokonferens Word Zoom

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU drivs av WordPress