Skärminspelning i Powerpoint

Postad i: Föreläsa, Inspelningsenheter, Officepaketet, PowerPoint, Spela in föreläsning den 18 October, 2018 av Emma Busk Winquist

I Powerpoint 2013 och 2016 för windows finns en funktion för att spela in vad du gör på hela eller delar av din skärm. Praktiskt om du i din presentation vill kunna spela upp en sekvens där du visar något du gör på datorn – kanske från en webbsida eller hur ett visst program fungerar.

Så här fungerar det:

Ta fram den bild i ditt bildspel där du vill ha filmsekvensen. Gå till fliken “Infoga” och välj “Skärminspelning”.Fliken infoga

I den kontrollpanel som kommer upp kan du välja att markera den del av skärmen du vill spela in och om du även vill spela in ljud till sekvensen och om pekaren ska synas eller inte. De grå markeringarna betyder att alternativet är aktivt.

Ställ in alternativ

När du är klar med inställningarna trycker du på “Spela in”. Du får då upp en nedräkningsruta som räknar ner från 3 till 1 och din inspelning startar. För att stoppa inspelningen trycker du Windows-flagga + Shift + Q. Då infogas klippet på din bild i Powerpoint. I nederkant hittar du play-knapp och status-bar som visar hur långt klippet spelat. I övre menyn kan du ställa in olika saker för ditt filmklipp. T ex om du vill ställa in en särskild stil eller ramlinjer och dylikt.

Klippet är infogat i powerpoint

Byter du till fliken “Uppspelning” kan du bearbeta ditt klipp. Här kan du till exempel ställa in hur klippet ska spelas upp (automatiskt när du bläddrat till bilden eller om du vill klicka igång det). Här kan du också klippa bort material i början och slutet av klippet – trimma.

Redigera ditt klipp

Genom att dra i den gröna och röda markören kan du ta bort material i början och slutet av klippet. Det går dock inte att klippa bort sekvenser mitt i.

Trimma videoklippet

Du kan också exportera filmklippet från Powerpoint. Högerklicka på filmen och välj “spara media som…”. Välj plats på datorn som vanligt och spara. Formatet blir en vanlig mp4-fil som du kan använda som vilken filmfil som helst.

Exportera fil

//Emma

Taggar:  -  -  -

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU

IT–tips för dig som jobbar på LiU
Vi som driver den här bloggen heter Stina Hellberg och Emma Busk Winquist. Vi vill med denna blogg dela med oss av tips och lathundar som kan göra din vardag på jobbet lite enklare och lite effektivare. Det kommer handla om olika funktioner i Officeprogrammen, Lisam-tips, fiffiga appar till din telefon… ja lite allt möjligt. Har du själv idéer eller önskemål på sånt du tycker vi borde ta upp? Tveka inte att lämna en kommentar så kollar vi upp det!

För supportfrågor om de program vi skriver om hänvisar vi till IT-avdelningen.

Emma (kommunikatör) & Stina (IT-pedagog)

Bilder Excel Film Flipped classroom Föreläsa Föreläsning Grafisk profil Kalender Lisam Mac Officepaketet Outlook PowerPoint Teams Videokonferens Word Zoom

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU drivs av WordPress