Filma med mobilen – del 2: tillbehör

Postad i: Film, Föreläsa, Inspelningsenheter, Ljud, Spela in föreläsning den 10 May, 2019 av Emma Busk Winquist

De flesta av oss går omkring med en alldeles utmärkt filmkamera i fickan – mobilen. Med några enkla tillbehör tar du kvalitetsnivån till en betydligt högre nivå, utan att det behöver kosta en förmögenhet.

Stativ

Skakiga dogma-filmer i all ära, men det är skönare att titta på en film som har en stadig bild. Tillbehör mobiltelefonMed ett bordsstativ får du bra och stadiga filmklipp både om du sätter kameran på bordet eller fäller ihop stativet för att hålla det i handen. Ett ledat stativ kan också fästas t ex på en hylla eller på skärmen för att filma något du gör på bordet eller dej själv när du berättar något.

Exempel på bords-/handhållna stativ:

1. Manfrotto bordsstativ Pixi med mobilhållare.
  2. Joby Gorillapod med mobilhållare.

Det finns många olika varianter på dessa och de kostar sällan mer än ett par hundralappar.

Mikrofon

Mobilkamera med stativTelefonens inbyggda mikrofon är inte det bästa alternativet för att spela in film. Även om många kan stå ut med lite halvbra bildkvalitet så är ljudkvaliteten mycket viktigare. Ett alternativ är att använda de hörlurar som följer med telefonen. Se till att ha mikrofondelen nära den som pratar så blir ljudet mycket bättre.

Ett annat alternativ är att köpa en mygga. Den kopplar du in direkt i telefonen och fäster på kläderna. Du får bra ljud på den som pratar och slipper mycket störande bakgrundsljud.

extern mikrofon till mobilDet finns också små externa mikrofoner du fäster direkt i hörlursuttaget på telefonen och riktar mot den som talar. Eftersom en sådan mikrofon är mer riktad i sin ljudupptagning slipper du mycket av det störande bakgrundsljudet som telefonens vanliga mikrofon lätt tar upp. Ska du filma utomhus? Sätt då på någon form av vindskydd på din mikrofon för att minska vindbruset. Det finns oftast som tillbehör.

Exempel på mikrofoner för telefon:

1. Mygga: Röde SmartLav+ (finns även förlängningssladd till.)
  2. Riktad mikrofon: Röde VideoMic Me

Fler tips

Se gärna tidigare inlägg med tips för vad du ska tänka på när du skapar film med din mobiltelefon >>

Taggar:  -  -  -

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU

IT–tips för dig som jobbar på LiU
Vi som driver den här bloggen heter Stina Hellberg och Emma Busk Winquist. Vi vill med denna blogg dela med oss av tips och lathundar som kan göra din vardag på jobbet lite enklare och lite effektivare. Det kommer handla om olika funktioner i Officeprogrammen, Lisam-tips, fiffiga appar till din telefon… ja lite allt möjligt. Har du själv idéer eller önskemål på sånt du tycker vi borde ta upp? Tveka inte att lämna en kommentar så kollar vi upp det!

För supportfrågor om de program vi skriver om hänvisar vi till IT-avdelningen.

Emma (kommunikatör) & Stina (IT-pedagog)

Bilder Excel Film Flipped classroom Föreläsa Föreläsning Grafisk profil Kalender Lisam Mac Officepaketet Outlook PowerPoint Teams Videokonferens Word Zoom

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU drivs av WordPress