Spela in en föreläsning i PowerPoint

Postad i: Föreläsa, Ljud, Officepaketet, PowerPoint, Spela in föreläsning den 21 August, 2019 av Emma Busk Winquist

Du kan på ett enkelt sätt spela in din föreläsning direkt i PowerPoint och på så sätt låta dina studenter ta del av föreläsningen när de själva vill. Kanske är du intresserad av att använda dig av s.k. “Flipped Classroom” eller så har du en föreläsning på en distansutbildning? Då kan det här vara ett bra sätt.

Förberedelser

Det enda du behöver är PowerPoint och ett headset. För en bra ljudkvalitet är det bättre med ett headset än datorns inbyggda mikrofon. Använd gärna något av de inspelningsrum som Didacticum har på respektive Campus. Där finns dator, mikrofon och ibland även webbkamera ifall du vill spela in dig själv samtidigt.

Ha gärna ett manus eller stödord framför dig när du spelar in så du vet att du får med vad du tänkt dig till varje bild, utan allt för mycket upprepningar och stakningar. Tänk dock på att inte prassla med för mycket papper under inspelningen.

Nedan finns två filmer för olika versioner av Powerpoint, nyast överst.

Office 365

Videons längd: 6:56. Klicka här eller på Vimeologgan nere i hörnet om du vill se den i större format >>)

Äldre version av Office (2013-2019)

(Videons längd: 6:20. Klicka här eller på Vimeologgan nere i hörnet om du vill se den i större format >>)

Dela din föreläsning som film

Om din föreläsning ska läggas upp på t.ex. Lisam, Youtube eller Vimeo så ska du exportera den som en film i mp4-format. (Det framgår i filmen hur man gör). Lägg INTE ut ppt-filen på Lisam. I office för Mac går det tyvärr inte alltid att exportera till mp4. Använder du Mac, be snällt en kollega med PC att få sköta konverteringen på deras dator istället, eller använd någon av studiodatorerna.

Rekommenderad längd på filmer är runt 10-15 minuter, gärna kortare. Har du en längre föreläsning är det bättre att dela upp inspelningen i flera filmer/avsnitt. Det gör det lättare för studenterna att ta till sig materialet och fler kommer se hela ditt material.

OBS!
När du sparar din Powerpoint-fil – se till att spara i .pptx! Om du sparar i ett äldre format (om du t ex återanvänder en gammal presentation) och sparar så förlorar du ljudinspelningarna. Det kommer i så fall upp en varningsruta när du sparar. Avbryt och välj det nyaste formatet och spara din fil. På så vis har du kvar ljudinspelningarna och kan uppdatera valda delar längre fram vid behov.

Lycka till!

/Emma

PS: Lämna gärna en kommentar nedan om hur du brukar använda inspelade föreläsningar!

Taggar:  -  -  -  -  -

1 svar till “Spela in en föreläsning i PowerPoint”

Mikael

Bra tips! Tack! 🙂

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU

IT–tips för dig som jobbar på LiU
Vi som driver den här bloggen heter Stina Hellberg och Emma Busk Winquist. Vi vill med denna blogg dela med oss av tips och lathundar som kan göra din vardag på jobbet lite enklare och lite effektivare. Det kommer handla om olika funktioner i Officeprogrammen, Lisam-tips, fiffiga appar till din telefon… ja lite allt möjligt. Har du själv idéer eller önskemål på sånt du tycker vi borde ta upp? Tveka inte att lämna en kommentar så kollar vi upp det!

För supportfrågor om de program vi skriver om hänvisar vi till IT-avdelningen.

Emma (kommunikatör) & Stina (IT-pedagog)

Bilder Excel Film Flipped classroom Föreläsa Föreläsning Grafisk profil Kalender Lisam Mac Officepaketet Outlook PowerPoint Teams Videokonferens Word Zoom

Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU drivs av WordPress