Svart skärm i PowerPoint

Om du ska hålla en presentation så kan PowerPoint-bilder vara ett bra visuellt stöd. Men under någon del av presentationen så kan du vilja släcka projektorn. Kanske för att du inte har någon bild att visa just då, kanske för att du vill att fokus ska vara på det som händer i rummet, eller för att diskussionen har hamnat på ett sidospår från det du hade förberett.

En man som håller en presentation med projektorn släckt.

Photo by NeONBRAND on Unsplash, modifierad av Stina

Om du vet redan på förhand att projektorn ska vara släckt en viss del av presentationen så kan du lägga in en helt svart presentationsbild. Gå till Start-fliken, välj Ny bild och svart Tom bild.

Använd det här knepet för att skapa dynamik under dina presentationer. Det kan innebära att du tillfälligt växlar från att visa presentationsbilder på skärm till att rita upp något på whiteboarden eller genomföra en demonstration med rekvisita.

Om du spontant vill släcka projektorn under ett bildspel så klickar du på symbolen som ser ut som en överstruken skärm i föredragshållarvyn…

…eller så för du muspekaren över presentationsbilden och klickar på de tre prickarna nere till vänster och väljer Skärm – Svart skärm.

/ Stina

Posted in Uncategorized and tagged , , .

2 Comments

  1. Hej Gunilla.

    Ja det jag beskriver om att spontant välja svart skärm fungerar bara när bildspelet visas i helskärm.

    Om man visar presentationen i läget “Enskilt visning (fönster)” eller skärmdelar något helt annat en en PowerPoint så kan man göra projektorn svart genom att växla bildskärmsinställningarna.

    På PC; genom använda kortkommandot Windows-flaggan + P på tangentbordet och välja “Endast datorskärm”. När man återigen vill presentera något så använder man Windows-flaggan + P och väljer Utvidga eller Duplicera. Se det här blogg-inlägget: https://blog.liu.se/itimhvartattveta/2016/09/15/kortkommando-for-att-aktivera-projektorn/

    På Mac; se följande artikel: https://support.apple.com/sv-se/guide/mac-help/mchl7c7ebe08/mac

  2. Vilket läge måste jag visa powerpoint-bilderna i “bildspel”-läge för att detta ska gå att göra? Om jag inte visar dem i bildspelsläget, hur gör jag då?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *