Inaktivera Nyheter och intressen

För ett tag sedan dök det upp en väder-ikon nere till höger i mitt aktivitets-fält. Varje gång jag råkade gå över ikonen med muspekaren går så öppnades ett stort fönster med aktuellt väder, aktiekurs, nyhetshändelser, idrottsresultat m.m.

Det var en sådan liten grej jag irriterade mig på, men inte tillräckligt mycket för att göra något åt.

Men idag, efter att det hade hänt för femtio-elfte gången, så bestämde jag mig för att göra något åt saken. Jag högerklickade på väder-ikonen, gick in på Nyheter och intressen och av-markerade inställningen Öppna vid hovring.

Så nu öppnas fönstret bara om jag faktiskt klickar på ikonen. Vill man inte se den här ikonen överhudtaget så kan man välja Inaktivera istället.

När är det okej att störa kollegan?

Jag sitter i avdelningens kontorslandskap och ser en kollega sitta vid sin plats en bit bort. Jag skulle vilja prata med honom, men han ser fokuserad ut och jag vill inte störa utifall att han är upptagen. Hur ska jag agera?

Teams statusmarkör kan ge en ledtråd till huruvida kollegan är villig att prata. Grön prick betyder Tillgänglig och röd betyder Upptagen. Om man har ett möte i sin Outlook-kalender så ändras pricken automatiskt till röd, men det går också att styra manuellt.

Skärmbild. Stina har status Tillgänglig i Teams.

I filmen visar jag hur man ändrar sin egen status, hur man skapar en kontaktlista där man kan se sina kollegors status samt hur man aktiverar avisering på en kollega så att man får en notis när hens status växlar till grön.

 

Tips: Skriv ett chattmeddelande till kollegan i Teams och fråga om det är okej att du kommer förbi, även när status är Tillgänglig.

Tips till dig som är för snabb på skicka-knappen

Händer det att du skickar iväg mejl och ångrar dig strax efter att du har klickat på skicka-knappen?

I så fall kanske du vill ställa in fördröjd leverans på alla dina utgående meddelanden. Vilket alltså innebär att du ger dig själv x antal minuter att ångra eventuella felaktiga utskick.

 

• Öppna Outlook och gå in under fliken Arkiv.

• Klicka på Hantera regler och aviseringar (1).

• I fönstret som öppnas klickar du på Ny regel (2).

• Markera Tillämpa regel (3) på meddelanden som jag skickar och klicka på Nästa (4).

Klicka på Hantera regler och aviseringar. I fönstret som öppnas klickar du på Ny regel. Markera Tillämpa regel på meddelanden som jag skickar och klicka på Nästa.

• I första steget ska du välja villkor. Där behöver du inte markera något så klicka bara på Nästa (5).

• Du kommer att bli tillfrågad om du vill tillämpa regeln på varje meddelande du skickar. Välj Ja (6).

I första steget ska du välja villkor. Där behöver du inte markera något så klicka bara på Nästa. Du kommer att bli tillfrågad om du vill tillämpa regeln på varje meddelande du skickar. Välj Ja.

• I andra steget ska du välja åtgärder. Välj Skjut upp leverans med ett antal minuter (7).

• Klicka på länken ett antal (8)

• Välj hur många minuter du vill fördröja varje meddelande och klicka OK (9).

• Klicka på Nästa (10).

I andra steget ska du välja åtgärder. Välj Skjut upp leverans med ett antal minuter. Klicka på länken ett antal. Välj hur många minuter du vill fördröja varje meddelande och klicka OK. Klicka på Nästa.

• I tredje steget kan du välja undantag. Du behöver inte välja något, så klicka bara på Nästa (11).

I tredje steget kan du välja undantag. Du behöver inte välja något, så klicka bara på Nästa.

• I sista steget anger du ett namn för denna regel. Förslagsvis “Skjut upp leverans” (12).

• Klicka på Slutför (13).

I sista steget anger du ett namn för denna regel. Förslagsvis "Skjut upp leverans". Klicka på Slutför.

Observera att regeln bara används när du använder Outlook lokalt, inte när du använder Outlook i webbläsaren.

Varje gång du skickar ett mejl så kommer det att placeras i mappen Utkorg (14) i det antal minuter som du valde, och därefter skickas iväg till mottagaren. Om du vill hindra ett mejl från att skickas iväg så kan du dra det från utkorgen till mappen Utkast (15). I utkast kan du genomföra eventuella ändringar och sedan klicka på Skicka (16) när du är nöjd, eller klicka på Ta bort (17) för att ta bort det helt.

Varje gång du skickar ett mejl så kommer det att placeras i mappen Utkorg i det antal minuter som du valde, och därefter skickas iväg till mottagaren. Om du vill hindra ett mejl från att skickas iväg så kan du dra det från utkorgen till mappen Utkast. I utkast kan du genomföra eventuella ändringar och sedan klicka på Skicka när du är nöjd, eller klicka på Ta bort för att ta bort det helt.