Hantera filer i Teams

Öppna Microsoft Office-filer

När man klickar på en Excel-, Word- eller PowerPoint-fil i Teams så öppnas den inne i Teams. Vill man sedan redigera filen i skrivbordsappen måste man välja det i menyn. Du kan ändra så att dessa filler automatiskt alltid öppnas i skrivbordsprogrammet. Gör så här:

Klicka på punkterna “…” efter en av filerna i Teams. Välj “Öppna” och sedan “Ändra standard”.

Välj “Skrivbordsapp” och “Spara”.

 

Flytta eller kopiera en fil i Teams

Om du vill flytta eller kopiera en fil inom Teams gör du så här.

Klicka på punkterna “…” efter filen eller mappen du vill flytta/kopiera. Välj sedan “Flytta till” (eller “Kopiera till”).

Nu får du upp en ruta där du kan välja ett annat Team och en annan kanal dit du vill flytta/kopier filen/mappen.

Några smarta tips till Teams

Här följer en lista på några smarta tips till Teams som kanske kan göra arbetsdagen lite enklare och effektivare:

 

Chatta med dig själv

Det finns många som skickar påminnelser till sig själv via e-post, det går utmärkt att även göra detta i Teams. Om du inte hittar dig själv i chatten så kan du söka efter dig själv i sökrutan.

 

Därefter kan du skriva anteckningar till dig själv eller testa funktioner och inställningar i Teams utan att andra personer kan se eller störas.

 

Hitta aktivitet på en person

Du kan hitta din egen eller en annan persons aktivitet i Teams genom att klicka på personen och öppna fliken Aktivitet. Där ser allt som den personen nyligen har skrivit både i chattar och Teams som du har behörighet till. Detta kan vara bra om du vet att en person skriv något men du kommer inte ihåg i vilket Team eller chatt det var i.

 

Göra dina Teams-flikar lite snyggare

När man har många flikar i ett Team så kan det vara svårt navigerat, då kan man enkelt lägga till lite ikoner i texten som gör den lite mer lättläst. För att lägga till en ikon så byter du namn på fliken och där du vill ha ikon trycker på “Windows-tangenten” + “punkt” på tangentbordet.

Då får du upp en meny som visar en massa emojis och ikoner, välj ikoner som passar till fliken i Teams.

Nedan ser du exempel på hur det kan se dels utan och därefter med ikoner.

Utan ikoner

Med ikoner

 

Fästa kanaler

Är du med i många Teams men endast aktiv i ett fåtal kanaler, då kan vara smart att fästa dessa kanaler så att de hamnar högst upp i din lista över alla Teams. För att fästa en kanal så klickar du på prickarna efter kanalnamnet och väljer “Fäst”.

 

Då hamnar en länk till kanalen högst upp i listan.

Annotera tillsammans på skärmdelning i Teams

När du delar skärm i ett Teams-möte kan du välja att aktivera möjligheten att annotera, alltså rita och peka på det delade innehållet. När du aktiverar annotering så får du först välja om bara du som delar ska kunna annotera, eller alla i mötet. Du kan närsomhelst växla mellan dessa två alternativ, eller avbryta annoteringsläget när du vill gå vidare till att visa något nytt.

Att annotera i ett möte är särskilt användbar när någon i en arbetsgrupp ska visa upp ett förslag där alla ska kunna bidra med möjliga förbättringar eller frågor om sådant som är otydligt.

Youtubern Mike Tholfsen visar oss hur det går till att annotera i Teams-möten.

Städa bland dina team i Teams

De senaste åren har Teams blivit ett populärt verktyg för samarbete här på LiU. Men samarbeten kommer och går, så kanske har du ett och annat team som inte längre är lika aktuellt som det en gång var.

Dölja ett team

Om du fortfarande vill vara med i teamet, men slippa se det i listan så kan du dölja det. Klicka på de tre prickarna vid team-namnet och välj Dölj.

Dina Dolda team ligger gömda under en liten utfällbar rubrik längst ner i listan med de synliga teamen. Om du vid ett senare tillfälle ångrar dig så kan du på samma sätt välja att återigen Visa ett team så är dolt.

 

Lämna ett team

Om du inte alls är intresserad av att vara del av ett Team så kan du lämna det. Klicka på de tre prickarna vid team-namnet och välj Lämna teamet.

Du kan inte lämna team som bygger på ett Lisam kursrum, och du kan inte lämna team som du är ensam ägare för.

Ta bort eller arkivera ett team

Om du är Ägare för ett team så kan du antingen ta bort eller arkivera det. Tar du bort teamet så försvinner det helt. Ett arkiverat team går inte längre att aktivt använda, men man kan gå tillbaka och titta på det.

Klicka på kugghjulet i fliken Team (kugghjulet finns antingen uppe till höger eller nere till vänster beroende på vilket visningsläge du använder) och gå in på Hantera team. Då kommer du till en lista med dina samtliga Team. På raden för teamet; klicka på de tre prickarna längst till höger och välj antingen Arkivera team eller Ta bort team beroende på vad du vill göra.

Allra längst ner i den listan finner du en utfällbar rubrik för de team du är medlem i som redan är arkiverade.

Du kan inte ta bort ett Team som hör till ett Lisam kursrum.