Högskolenybörjare ökar för andra året i rad

Nu ökar antalet nybörjare vid den svenska högskolan. Läsåret 2017/2018 började 86 650 nya studenter. Det är fler än 800 nybörjare jämfört med föregående läsår. Inresande nybörjare står för den största ökningen.
– Även om det varit en ökning under de senaste två åren har den långsiktiga trenden varit nedåtgående under flera år. Sedan 2009/2010 har antalet högskolenybörjare sjunkit med 19 procent. Även om antalet inresande nybörjare under senare år har ökat, är det fortfarande 5 000 studenter färre än 2010/2011, alltså året innan studieavgifterna infördes, säger Tomas Gustavsson, utredare på UKÄ.
Antalet svenska nybörjare, studenter som för första gången studerar på högskola eller universitet, ökade med 150 studenter och antalet inresande nybörjare ökade med 650 studenter. Inresande nybörjare utgör nu knappt 28 procent av det totala antalet.

Läs hela rapporten här

Posted in Allmänt.