LiU-avhandling Skolportens favorit

Avhandlingen Lära för skrivundervisning har utsetts till Skolportens favorit. Bakom avhandlingen står LiU-forskaren Helen Winzell på Institutionen för kultur och kommunikation, avdelningen för språk och litteratur.
Huvudresultatet i hennes avhandling, Lära för skrivundervisning. En studie om skrivdidaktisk kunskap i ämneslärarutbildningen och läraryrket, är att skrivdidaktisk kunskap utvecklas mest efter lärarutbildningen. Men det som överraskade Helen Winzell mest var att lärarstudenter har så lite kunskap om skrivundervisning jämfört med lärare som jobbat några år.

Motiveringen till valet av favorit lyder: Läraryrkets professionaliseringsprocess undersöks förvånansvärt sällan i en tid då karriärvägar ofta diskuteras. Men Helen Winzell visar att det krävs medveten och praktisk kunskapsbildning för att bygga didaktisk skicklighet i skrivundervisningen. Hennes avhandling visar vad som kännetecknar de nyblivna lärarnas hårda och komplexa arbete för att uppnå denna skicklighet.

Foto: Niclas Fasth

Posted in Allmänt.