40 blir av med högskoleprovsresultat

40 personer får sina resultat från högskoleprovet återkallat av Universitets- och högskolerådet (UHR). Det gäller personer som skrev högskoleprovet våren 2017 och som funnits i kundregistret hos fuskleverantören HP-leverantören.

I januari i år dömde Norrköpings tingsrätt 23 personer för att ha fuskat vid högskoleprovet och i februari fattade även UHR beslut om åtgärder mot dem. UHR har därefter fortsatt att utreda fuskmisstänkta provdeltagare som, enligt Ekobrottsmyndighetens förundersökning, funnits i kundregistret.
Fredagens beslut innebär att 40 personer blir av med sina resultat på högskoleprovet. 29 av dem har kommit in på högskoleutbildning på sina återkallade provresultat. UHR har informerat de åtta berörda lärosätena som nu kan ta tillbaka sina beslut om antagning:

• Göteborgs universitet
  • Karolinska institutet
  • Linnéuniversitetet
  • Lunds universitet
  • Stockholms universitet
  • Umeå universitet
  • Uppsala universitet
  • Örebro universitet

UHR utreder ytterligare ett åttiotal fall av misstänkt fusk. Beslut om dessa fattas i maj.

Posted in Allmänt.