Regeringen satsar på jämställdhet i akademin

Trots att kvinnor är i majoritet av studenterna vid landets lärosäten, går arbetet mot en jämställd högskola för långsamt. Det anser regeringen och sätter upp nya rekryteringsmål av professor vid landets lärosäten.
Målen för könsfördelning bland nyrekryterade professorer har funnits sedan 1997. Nu sätter regeringen nya mål inför perioden 2021 – 2023. Idag är 29 procent av landets professorer kvinnor och 71 procent män.
– På nivån under professor är könsfördelningen nästan jämn. Det är därför inte brist på kompetens som ligger bakom, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.
Målet för andelen kvinnor för 2021 för Linköpings universitet är 48 procent.
Se målen för respektive lärosäte här

 

Posted in Allmänt.