Nu har det gått många veckor sedan ULF-projektet startade så därmed kommer ännu en uppdatering om var i processen vi är. De senaste träffarna har vi lärt känna varandras verksamheter mer. De medforskande förskollärarna som är med har kartlagt sin egen verksamhet, utifrån observerade språktillfällen, och sedan presenterat detta för gruppen. Vid presentationerna har de andra i gruppen kunnat ställa frågor och utifrån detta har många intressanta diskussioner kommit fram. Diskussionerna har landat i hur olika verksamheterna är, vad som blir synligt i kartläggningarna och hur olika vi kan observera och ser på språktillfällen eller vad ett språktillfälle överhuvudtaget är. Spännande!
Tillsammans har gruppen börjat diskutera och fundera på vilken frågeställning vi ska använda vid vår forskning. Ett första steg för att komma närmare det som blir forskningsfrågan har varit att på olika sätt intervjua arbetslaget i den egna förskolan för att synliggöra problembilden som finns i verksamheten relaterat till arbetet med flerspråkiga barn. Resultatet av detta diskuterades under ett av våra möten med forskningsgruppen där många olika perspektiv på arbetet kunde lyftas. Vi märkte att de sex förskolorna arbetar olika, men att det ändå finns många likheter som vi till nästa tillfälle ska fundera kring. Vilken frågeställning det blir, det återstår att se…
För att komma vidare i processen, och samla in material, så är det viktigt att ha en förståelse för forskningsmetoden som är vald.
Så, vad är aktionsforskning?
Under de många veckor som har gått sedan vi först började med ULF-projektet så har vi successivt kommit närmare vad som är utgångspunkten i hur vi ska arbeta med det vi i förskolorna samlar in. Eftersom det är ett praktiknära projekt så faller det sig naturligt att vi använder aktionsforskning som metod. Projektet handlar om ett möte mellan lärare och forskare, där förskolan är vår gemensamma nämnare. Maria och Asta har skickat en text om aktionsforskning till oss och utifrån denna har vi diskuterat kärnan av metoden och även vad som kan bli ett dilemma i vår egen förskola när vi använder metoden. Innan vi går in på det så ska vi först klargöra vad aktionsforskning är.
Aktionsforskning kännetecknas av att olika kunskapsfält möts, vilket inom vårt projekt handlar om att lärare och forskare möts. Ett sådant samarbete kan liknas vid det skollagen anger om att förskola och skola ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. När en forskare och lärare möts blir det till viss del praktik och till viss del teori kring det som blir synligt i praktiken. Utifrån dessa faktorer byggs kunskap upp hos både lärare och forskare. Det som blir synligt i förskolan som ett problem eller ett område att utveckla prövas och testas med forskning som grund och utifrån detta kan ett förändringsarbete ske (Rönnerman, 2012).
Vår roll som medforskande förskollärare är att observera och synliggöra ett återkommande problem vi ser i förskolan som direkt kan relateras till flerspråkighet. Vi tittar inte enbart på enskilda barn som har andra modersmål än svenska, utan ser på verksamheten och vad som kan kännetecknas som ett problem. Rönnerman (2012) skriver att aktionsforskning handlar om att utveckla en verksamhet och att den medforskande förskollärarens roll blir att ställa frågor, söka kunskap och skapa en djup förståelse för fenomenet som ska forskas kring.
I projektgruppen är vi precis i början av en lång process som är lärorik, utvecklande och rolig. Vi är mitt i att precisera ett problem och får stöd hos varandra och forskarna till att förstå vår roll och vårt uppdrag. Med aktionsforskning som stöd vet vi att vi kommer kunna utveckla verksamheten som den ser ut idag! Vi hoppas att ni vill följa oss på vägen och att det för er, som för oss, blir en spännande och lärorik tid!
// Sara Ceho och Malin Ählström
Referenslista
Rönnerman, K. (2012). Vad är aktionsforskning? I K. Rönnerman (Red.), Aktionsforskning i praktiken – förskola och skola på vetenskaplig grund (s. 13-30). Lund: Studentlitteratur.